Vinterkulde uden megen sne – what to do??

Danmark har i den seneste 1½ uges tid været skide kold, men uden meget sne. Faktisk den værste type vintervejr i forhold til landboarding – 5-10 cm sne, tilpas nok til landboarding ikke er en mulighed, men samtidigt for lidt til snowkiting. Som om det ikke er nok, så er østenvind den værste retning her i Nordjylland. Men der er dog håb – det faktum, at det har været skide koldt, betyder tilfrosne søer og fjorde giver en enestående mulighed for ice kiting.

Shaun tester sit ice board tilbage i 2010
Shaun tester sit ice board tilbage i 2010

Der er mange muligheder for at udnytte de tilfrosne søer og fjorde, når man kan flyve en kite. Både ski og skøjter kan bruges og fungerer fint, men er jo anderledes end fx landboarding eller surfing. Vil man gerne have et board under fødderne, er der et par forskellige muligheder, modificere et ældre snowboard ved hjælp Switchblade, sætte en klinge under et gammel skateboard eller simpelthen sætte klinger på sit landboard i stedet for hjulene. En buggy kan også modificeres med klinger i stedet for hjul – jeg har set videoer med folk, der opnår absurde hastigheder på sådan nogen.


Switchblade promotion video

Tilbage i 2010 lavede Shaun og jeg selv et blades til vores respektive landboards og fik dem testet godt af på en meget tilfrossen Limfjord. Det er simpelthen fantastisk fedt, det føles fuldstændigt som normalt med hjul. Der er ikke så meget hokuspokus i at lave blades til landboard, bare husk på at enderne skal være afrundede. Der ligger en rigtig fin guide på Instructables her. Mine er lavet af aluminium, men stål kan sagtens bruges – det behøver ikke være rustfrit, så længe det kan slibes relativt skarpt. Det ideelle ville uden tvivl være at kannibalisere 2 sæt ishockey skøjter, så har du sådan et par liggende så er det bare i gang 🙂

Tegning af iceboard fra Instructables
Tegning af iceboard fra Instructables

At tage ud på en frossen fjord eller sø, er dog ikke noget man bør gøre ‘ud af det blå’. Bare fordi det har frosset i en periode, betyder det langt fra, at isen er sikker at gå ud på. DMI har en isprognose og links til et par udenlandske, der dækker dele af Danmark, de forholder sig primært til kysterne og fjorde – dvs. ingen søer. Du kan på din kommunes hjemmeside ofte finde informationer om isforholdene på størrre søer. Tit er det faktiske målinger, der jo altid er bedre end en prognose.
Når man så bevæger sig ud på isen, så er det en rigtig god ide, at have ice claws med. Skulle du være uheldig at gå igennem isen, så kan det være rigtigt svært at komme op igen på en iseplade uden noget at gribe fat i – her gør det en forskel at have ice claws.

Mine ny-lavede ice claws.
Mine ny-lavede ice claws.

Ice claws kan købes i en del ‘udendørs-butikker’ og som alt andet på nettet, men du kan sagtens lave et brugbart set selv. Her til aften har jeg selv lavet mig et set, det kræver hverken meget tid eller specielle remedier. Husk at selve sømmet ikke skal stikke mere end et par cm ud. Du skal bruge; en dremel (Eller tilsvarende), en boremaskine, en hammer, et par lange søm/skruer og en snor og en halv times tid. Jeg har fundet en fin guide til at lave dem – den viser også, hvordan man skal bruge dem – hvis man skulle være uheldig.
Det kan være en god ide til fods at tjekke isen af i det område, man forventer at kite med sine ice claws om halsen. Og når det er vurderet sikkert, behøver man ikke nødvendigvis have dem med imens man kiter.

Sådan kommer du op igen med ice claws
Sådan kommer du op igen med ice claws

Hvis det hele flasker sig, så skal vi en smut ud i morgen fredag – desværre virker mine gamle blades ikke på mit nye board, da de er lavet med et standart 12mm aksel-hul og mit nye Trampa board med titatium trucks bruger 10mm aksel. Forhåbentligt fungerer mine ski, eller må jeg se m jeg kan tiltuske mig en tur på Shauns board – hvis isen vel at mærke kan bære 🙂

Leave a comment