Kom godt i gang

Mange jeg snakker med som ikke allerede kiter spørger tit til hvordan man kan “prøve det der kitesurfing”? Lidt grovt er jeg fristet til at svare, at det kan man ikke! Hvorfor nu det? Jo ser du, kitesurfing er ikke ligesom fx Gocart hvor du kan få 20 minutters instruktion og så tosse rundt på en lukket bane. Der skal visse kræfter til at holde 80-120 kg menneske oven vande og det kommer ikke bare af en simpel 2-linet drage, som den man legede med som barn – og mere power kræver større forsigtighed.

Skal man så kaste en masse penge efter en hobby inden man ved om man synes om den? Nej det behøver man ikke, men man kommer til at skrue forventningerne lidt ned (i hvert fald hvis man forventer at komme ud og surfe indenfor et par timer).

5 ting du skal tænke på inden du starter

 • Kiting er sport hvor vi er 100% afhængige af vejret. Tillader dit job og ikke mindst din familie at du tager et par timer ud af kalenderen, når vinden er til det?
 • Kiting er en “udstyrssport”. Forvent at bruge et sted imellem 10.000 og 20.000 kroner det første år med kitesurfing – desværre ikke jævnt fordelt over året
 • Kiting er sjovere og mere sikkert hvis man er flere. Fortvivl ikke hvis du ikke kender andre kitere – vi er venlige mennesker, der gerne vil dele en løgn på stranden 🙂
 • Kiting kan potentielt give slemme skader og ikke alle forsikringsselskaber dækker kiting uden et “farlig sport”-tillæg
 • En bil er (stort set) et must, det er sjældent, at den offentlige transport er indrettet efter de gode spots 🙂

Hvordan finder jeg så ud af, om det er noget for mig?
Der er grundliggende to måder, du på fornuftig vis kan stifte bekendskab med kiting (Vi tager udgangspunkt i kitesurfing her, da det er den mest udbredte sport):

 • Tag et ~1000-1500 kroners kitesurf kursus
 • Køb en trainer kite og et skateboard

Kitekursus
Der findes et utal af kiteskoler, der tilbyder kurser til omring 1000-1500. Et sådanne kursus er ofte af 4-6 timers varighed og indeholder noget teori om vind og vejr, lidt flyven med trainer kite og øvelser i vandet med en rigtig kite. Det er sjældent (som i “det sker praktisk talt aldrig”) at kursister kommer op på boardet og får surfet på sådan et kursus hvis de ikke har erfaring fra kiting tidligere.

Fordele:

 • Du skal ikke ud og købe noget, du måske ikke får brug for alligevel
 • Du finder helt sikkert ud af, om sporten er noget for dig
 • Det kan være det eneste undervisning, du behøver
 • Du får undervisning og skal ikke selv opfinde den dybe tallerken

Ulemper:

 • Er det ikke noget for dig, er pengene brugt på en oplevelse
 • Det kan være du skal have yderligere undervisning
 • Har du for høje forventninger risikerer du at blive skuffet
 • Kiteskolerne starter oftes først op omkring april

Trainerkite og skateboard
En trainerkite er – som navnet antyder – en øvekite til at lære på, de kommer i varierende størrelser og modeller – typisk fra 1-3.5 kvm med enten 2 eller 3 liner. Disse kites er relativt harmløse og tilgivende, men brug hovedet, selv en kite på 2 kvm trækker som en okse i 15 ms! Jeg vil anbefale en Ozone IMP trainer på enten 2.5 eller 3.5 kvm, men andre kan også bruges. Ideen her er, at man køber en trainer og lærer at flyve den og hvordan den opfører sig. Når man er tryg ved det kombinerer man det med et skateboard og får fornæmmelsen af hvordan det er at surfe. Jeg vil påstå, at man allerede kan mærke om det er noget for en inden man kombinerer med et skateboard.

Fordele:

 • Giver værdifuld erfaring med kite fra dag et
 • En god trainerkite koster imellem 1000-1500, men kan sælges igen hvis det alligevel ikke er noget
 • En trainerkite er god underholdning for ikke kite kyndige (Børn, venner, kollegaer osv.)
 • Tid brugt med en kite i luften er aldrig spildt
 • Kan øves når der er en ledig stund (En trainerkite fylder meget lidt og kan fast ligge i bilen)

Ulemper:

 • Stiller større krav til egen dømmekraft
 • Kan ikke gøre det ud for undervisning
 • Tager længere tid da du selv skal gøre erfaringerne

Ok kiting er fedt, hvordan kommer jeg så rigtigt i gang?
Hvis du ikke allerede har det, så køb en trainer kite og kom ud og øve så meget så muligt – jo bedre du er med en trainerkite, jo mere får du ud af dit efterfølgende kursus. Gør op med dig selv, om du føler dig klar til at gå ud på egen hånd og kæmpe videre selv, eller om et (ekstra) kursus er vejen frem. Med professionel hjælp kommer du hurtigere op på board og videre i forløbet. Fravælger du kursus, er tiden inde til at investere i grej (mere om grej senere).
Vil du gerne have lidt ekstra undervisning kan du vælge tre former:

 • Tag et ~1000-1500 kroners kitesurf kursus (Som beskrevet ovenfor)
 • Tag “enetimer” med en instruktør
 • Tag et fuld kursus fra scratch og til du kan hoppe (kontrolleret)

Alle tre har deres fordele og ulemper, et 4-6 timers kursus er klart det billigste og et fuld kursus er klart det dyreste. Ofte vil skolen stille udstyr til rådighed. Hvilet valg der er det rigtige afhænger 100% af dig, men du bør som minimum have et kursus i sikkerhed, inden du bevæger dig ud på egen hånd. Skulle jeg starte forfra ville jeg tage et fuld kursus – dem jeg kender, der har gjort det, har været markant hurtigere i gang med freestyle end mig selv fx.

Ok nu skal jeg have noget grej – hvad skal jeg købe?
Godt spørgsmål! Der er så meget religion indenfor kite grej, at jeg ikke vil begive mig ind på hvilket mærker, der er bedre end andre. Spørg din instruktør på kurset, han/hun kan helt sikkert guide dig – men husk på mange skoler sælger grej, så de vil altid anbefale deres eget og oftest at du køber sprit nyt.
Det jeg til gengæld vil sige er, at overvej om det er “nødvendigt” at købe fabriksnyt grej til at starte med. Som begynder foretager man sig ofte nogen (specielt set i bagklogskabens klare lys) besynderlige/dårlige/dumme/uvidende valg, som gør, at kiten ender i alt fra hybenbuske til carporte og stenmoler. Fælles for alle objekter er at kiten ikke er glad for det og kan tage skade (bevares sjældent så meget, at det ikke kan reddes, men ligesom det er øv at få en bule i sin fabriksnye bil, så er det også surt at få en flænge i sin fabriksnye kite).

Brugt grej er i min verden vejen frem som begynder, du får oftes 2-3 kites for det samme som en koster sprit ny, at få en flænge i en kite til 2000 føles bare ikke så slemt, som en tilsvarende i en kite til 8000! En god tommelfingerregel er, at kites ikke må være ældre end fra 2009 grundet udviklingen på området, specielt i forhold til sikkerheden – dermed ikke sagt, at alle kites fra 2009 er er godt køb eller at en kite fra 2008 er no-go. Jo mindre den har været brugt, jo mere tid har den igen inden den falder fra hinanden. Som begynder bør man gå efter såkaldte SLE/BOW kites – denne type kan kendes på, at (alle) linerne ikke er fæstnet på tippen af kiten. SLE er en forkortelse for Supported Leading Edge og betyder i al sin enkelthed, at kitens profil (Flad bue) er understøttet af linerne (og evt. Bridles).

Kites er jo som bekendt ikke alt, et board er også nødvendigt. Som begynder har man gavn af et board med et større overflade areal end ellers. Som udgangspunkt vil jeg sige (Til en surfer på omkring 80 kg) et board på 40×145 er fint – når først man har lært at surfe, er disse boards nedern at surfe på (medmindre man ar købt et decideret letvindsbræt) – så købt et billigt brugt board, lær at surfe og sælg den videre til den næste glade begynder!

Ting du ikke må spare på:

 • Våddragt – der er ikke noget værre end at fryse når vinden ellers er perfekt
 • Trapez – den skal passe og være rar at have på, husk på at 2/3 af kites træk bliver overført via den
 • Hjelm – der kan gemme sig nasty ting lige under overflade på dit favoritspot, en hjelm kan være forskellen på en god session og en tur med blå blink til skadestuen